Ercument Kilic ile Roportaj
Ercument Kilic
Aydinlik and Ulusal Kanal TV
Tugrul Keskin
Washington-26 Temmuz 2004
Ercument Kilic 1958 yilinda Ankara'da dogdu. 1977'de egitim amaci ile Amerika'nin Miami sehrine geldi, daha sonra Teksas'in Dallas sehrinde Ekonnomi ogrenimin devam etti. Ogrenciliginin bitmesi ile is hayatina atildi. Tum ogrencilik yillarinda da Turkiye’nin tanitimi amaci ile Amerika’nin 50 eyaletinin tumunde, bir cok Avrupa ulkesinde, Tayvan’da Cin’de Japonya’da ve Hong Kong’da uzun yillar Turk Kulturu ve Turk Dunyasi tanitimi yapti. Dallas'ta bulunan TURANT (Turkish American Asssociation of Northern Texas)'da uc kez baskan olarak gore aldi.Yaklasik 15 senedir ATAA'de cesitli gorevlerde bulundu. 1990 ve 1996 yillarinda baskan yardimcilikari yapti. 2002 Aralik ayindan itibaren ise ATAA'de genel baskanlik gorevini yurutmektedir.
Aydinlik: Ne zaman ve hangi amac ile Amerika'ya geldiniz?
Ercument Kilic: Turkiye acisindan cok zor bir donemde ve genc bir yasta Amerika'ya, Jimmy Carter'in ABD baskani oldugu donemde Miami'ye ogrenim gormek uzere geldim O yillarda Iran'da Amerikalilarin rehine olarak alindigi, faizlerin cok yuksek oldugu, Turk amerikan iliskilerinde bilhassa 1974 Kibris harekati sonrasi iliskilerin gergin oldugu bir donemdi.
Aydinlik: Geldiginiz yillar itibari ile Amerika'da pek fazla Turk yoktu sanirim.
Ercument Kilic: Elbette, ilk Miami'ye geldigimde Amerika'da pek Turk yoktu. Zaten bulunan Turklerin buyuk bir cogunlugu ise, bilhassa Miami'de Turkiye'de belli bir kesimi temsil eden zengin cocuklarindan olusmaktaydi. Simdi ki Amerika’ya gelebilmek pek kolay degil, gercekten bir hayal ulkesi idi. Bir cok Turkiye'li zengin o donemlerde kendi cocuklarini Amerika'ya gonderiyorlardi. Daha sonra Teksas'a tasindim. Teksas'a tasinma nedenim tamamen maddi imkansizlikara dayaniyordu. Cunku Miami daha pahaliydi, oysa Teksas'ta egitim ve hayat daha ucuzdu. Ilk yillarda herkes gibi bende turkist misali buradaki Turk lobisi, Turkler ve siyaset hakinda fazla bir bilgim yoktu. Cunku Amerika'ya her gelen Turk gibi bizimde Turkiye'de egitim sisteminin hatalarindan dolayi buraya hazirliksiz gelmistik. Turkiye siyasetini ve Turkiye'nin politikasini tanimam burada yani Amerika'da oldu.
Aydinlik: O Yillarda Turk dernekleri icindeki faaliyetler nasildi, siz neler yaptiniz bu tanima asamasindan sonra?
Ercument Kilic: Dallas'ta bulundugumuz yillarda PBS (Amerikan Halk Radyosu) araciligi ile bir cok canli yayin calismalari yaptik. Devamli olarak Turk Tarihi konusunda ehil bilim adamlarini Teksas’a davet edip konferanslar verirdik. Turkiye'nin tanitilmasi icin sadece Dallas'ta degil TURANT adli dernek vasitasi ile Amerika'nin genelinde bir Turkiye'yi tanitim calismamiz oldu. Turkler ABD'de Amerikan toplumunun dokusundan farkli bir hayat tarsi icindeler, dokunun bir parcasi degiller. Turkleri Amerikan polisinde, itfaiyesinde, ordusunda, sivil toplum orgutlerinde parmakla sayabilirsiniz. Buyuk oranla da bir niceligimden dolayi tabi ki kilise de Turk yoktur. Dolayisi ile Turklerin genel de Amerikan sosyal dokusu ile iliskisi sadece is yerlerinden ibarettir. O yillarda ise bugune nazaran Turkler cok daha fazla dokunun disindaydilar. Dolayisi ile “Biz Turklerde buradadir” mesajini vermek icin fakir doyurma, kan bagislama kampanyalari yaptik ve Amerikan basininda bunlarin duyurulmasini sagladik.Sayisiz Amerikali politikacinin secim kampanyalarinda yillarca gonullu hizmetler verdik. Bu amacla burada bizim Turkler olarak basarili olmamiz icin bu dokunun icinde mucadele vermemiz gerekiyor. Bizde Turkler olarak bu toplumun bir parcasi oldugumuz mesajini vermeye calistik. Baskanligim sirasinda TURANT uyelikleri uc kat artti. Yine o donem itibari ile Kirim ve Azerbaycan Turklerine yonelik destek faaliyetleride yaptik. Ilk defa bir Amerikan milletvekilini, Jim Moody’yi Azerbaycan ve Kirim’a, oradaki soydaslarimizin en cetin gunlerinde goturduk.
Aydinlik: Peki Vasington'a yani politikanin merkezine gelisiniz nasil oldu, hangi zorluklar ile karsilastiniz, kisacasi ne bekliyordunuz ne buldunuz?
Ercument Kilic: Turk derneklerinde uzun suredir aktif olarak calismama ragmen o zamana kadar Vasington'i hic tanimiyordum. 1990 senesinde ATAA'dan DR. Tamer Acikalin aradi, birlikte calisma ve baskan yardimciligi teklif etti. New York'ta bulunan ve Dr. Ata Erim'in kurulusunda buyuk rol aldigi Amerikan Turk Dernekleri Federasyonu en eski dernek olmakla birlikte, ATAA Amerika'daki en buyuk Turk kurulusu konumundaydi ve politikanin merkezi Vasington'daydi.Daha sonra ise herkesin bildigi gibi 2002 yilinda yapilan secimle birlikte ATAA baskani oldum ve EVIMI Washington'a tasidim. Bu tamamen gonullu bir gorevdi, bundan ATAA BASKANLARI herhangi bir maas almiyor, sadece Turkiye'yi ve Turkleri tanitmak icin gonullu baglamda baskanlik yapiyorum.
Aydinlik: Bildigimiz kadari ile ilk defa bir baskan Vasington'a butun isini gucunu birakarak geliyor ve evini Teksas'tan buraya tasiyor. Bu baglamda cesitli zorluklar ile karsilastinizmi?
Ercument Kilic: Evet ilk defa bir baskan olarak Vasington'a butun evimi ve isimi tasidim ve bunu gonullu olarak yaptim. Bizim yonetim kurulumuz Amerika’nin her yerine yayilmistir ve genel de bulundugumuz yerlerden baskanlik yapariz, ama ben baskan olarak Vashington'da bulunmamin ATAA icin daha yararli olacagini dusundum ve Vasington'a tasindim. Sebep 27 senelik bir Amerikan egitimim ve birikimim vardi Turkler olarak bazi konulara yaklasimlarin farkli yapilabilecegini dusunup onlari yeni yontemler kullanarak ilk elden yapmanin, Turkce deyimle tasi taragi toplayip Vasington'a tasinmanin daha yararli olacagini dusundum. Bu tasinmanin ve bazi yeniden yapilanma calismalarinin meyvelerini ise soyle gorduk. ATAA'in Amerikan kongresi ile daha yakin temaslari olmaya basladi. Amerikan milletvekillerini Turk dostluk gurubuna katmaya ikna ettik. ATAA'nin yapilan en son yillik genel kurultayi son yillarin en kalabaligi oldu. Uye sayimiz artti, calisan yani isci kesimini ve ogrencilerimizi daha fazla kapsayan calismalar yaptik.
Aydinlik: Butun bu soyledikleriniz icinde ATAA'nin onemi nereden kaynaklaniyor?
Ercument Kilic: ATAA Turklerin Amerikan toplumunundaki bir meclisi olarak Turk Amerikan iliskilerini olumlu etkileyebilecek ve gucunu buradaki Turklerden alan bir kurum. ATAA'in diger bir onemi ise Amerika'da Turk toplumunu sivil baglamda temsil eden en buyuk Turk orgutu olmasindan kaynaklaniyor.
Aydinlik: Bunlarlar birlikte Vasington'da bir hayli sIkIntIli olan Turk lobiciligi var bunun ATAA ile ilsikileri nasil ve hangi asamada?
Ercument Kilic:Turk lobiciligi iki bacakli bir masa. Bacaklardan birisi tanitim ve lobicilik calismalari yerine getiren Turkiye Cumhuriyeti, ikincisi ise Amerika'da yasayan Turk toplumu. Ve bu masa kendi dengesini zor sagliyor. Demek ki kendisine ucuncu veya durduncu bacaklar bulunmasi lazim. Ucuncu bacak benim iki yildir devamli olarak mesajini verdigim: Turk ozel sektoru. Ozel sektorumuz mutlaka ve mutlaka ATAA gibi bir kuruma maddi destek vererek katkida bulunmali. Amerika ile ticaret yapan Turk sirketlerinin yatirimlarinin gelecekte saglikli korunmasi, Turk mallarina konulan kotalarin kaldirilmasi, Turkiye'nin parasini verdigi helikopterlerin teslim alabilmesi, Turkiye'nin Amerika tarafindan en favori ticari iliskiler listesine alinmasi her zaman lobi ile olur.Bu listeye Cin bile girdi, Turkiye hala yok! Bu yuzden ozel sektorun destegi cok onemli. Bahsini ettigim zorluklarin nedeni ikili iliskilerin hukumetler arasinda kotu olmasindan degil, diger etnik lobilerin Amerikan kongresinde daha kuvvetli olmalarindan kaynaklaniyor. Bugun Turk Dostluk Gurubunda bulunan Amerikan milletvekilleri sayisi Turkiye’ye kota koymak kimin haddine? Bu masaya bir de gozumuzun onunde durup simdiye kadar el atmadigimiz bir dorduncu bacagida ekliyebiliriz. Bu da Turk dunyasi. Cunku Amerika'da 400 bin Turkiye'li varken 1 milyonun uzerinde Turk dunyasindan Turk var. Bu insanlarin dertlerine ses olmak, onlardan da guc kazanmak yolu ile bu dorduncu bacak kolaylikla lobiciligimizin saglam temeller uzeirne oturmasini sagliyabiliriz.
Aydinlik: Demokratik ilkeler baglaminda ATAA'nin iyi isledigini dusunuyormusunuz?
Ercument Kilic: Bu soylediklerim ATAA icin degil, Amerika’daki tum Turkler ve onlarin Dernekleri ile ilgilidir. Yillar icinde bir cok seyi devletten bekleyen bir zihniyet olusmus. Lobicilik yapilacak, devlet yapsin, Turevi acilacak devlet acsin, festival yapilacak devlet yardim yapsin. Biz geldigimizde Turkiye'den maddi yardim almak yerine Turkiye'yemize katkida bulunalim ve kendi yagimiz ile kavrulalim dedik. Yalniz bunlari basarabilmek icin herseyi devletten veya Turkiye cumhuriyetiden beklemek yerine, bu iside devlet baba yapsin zihniyetinden uzaklasip, buradaki Turk halkinin bilinclenmesi ile yapmaya calistik. Bu amacla kuafor, kasap, terzi, mermer iscisi doktor, universite ogretim gorevlisi gibi degisik kesimlerden insanlari dernegimizin calismalarin adavet ettik. Ama buna ragmen Turk halkini bilinclendirmenin vazifesi ATAA gibi kurumlara dusmektedir. Bagimsiz ,saydam, demokratik ve halkinin tumunu kapsayici calismalar ile gerekli mesajlari veren dernekler bilinclendirme calismasinda halkimizdan destek goreceklerdir. ATAA bu konularda onemli bir mesafeleri gecmisinde almistir. Turkiye'nin ic polikasi ile degil Turklerin ortak sorunlarina ses olan bir organizasyon olmaya calistik.
Aydinlik: Yaptiginiz calismalardan da bahsedermisiniz?
Ercument Kilic: Turkiye'yi tanitmada ATAA olarak cesitli yayinlarimiz oldu. Ilk once Turkish Times gazetesini iki haftada bir olarak cikariyorduk, daha sonra icinde bulundugumuz internet cagina gerekli ihtiyaca cevap vermemesi nedeni ile son bir yildir yeni calisma ile derginin adini daha kapsayici bicimde Turk Dunyasi olarak degistirdik. Aynen internet sayfamizda baslattigimiz gibi dergimiz hem Ingilizce hemde Turkce cikmaktadir. Amerika’ya 40, 50 yil evvel gelenler, doktorlar, muhendislermis, simdi her kesimden insanimiz var. Bunlarin hepsi ingilizceyi iki gunde ogrenmek zorunda degil ki. 1970'li yillardan beri Ermeni lobisinin yaptigi Amerikan kongresinde milletvekillerinin yaninda stajyer ogrenci calistirma isini baslattik. Amerika'da bulunan ve sayilari binlerle ifade edilen Turk ogrencileri ile iletisim kurarak onlari Amerikan politik surecini ogrenmesini ve Turk derneklerini tanimasini sagladik. Cunku Yunan ve Ermeni dernekleri bu metodlar ile calisiyorlar. Icinde bulundugumuz Amerikan baskanligi secim yilinda bu yilin onuzmudeki uc ayi icinde bir bir eforla Turkleri secim kutuklerine kayit ettirme ve oy kullanmaya yoneltici bir proje baslattik.
Aydinlik: Son olarak sizce gelinen nokta nedir, basari mi yoksa Amerika'da bile Turkun Turkle mucadelesi mi?
Ercument Kilic: ATAA'ya baskan oldugum gunden itibaren bir vizyon ve misyon gelistirmek, tanitimimizin uzun suredir var olan sistemini gelistirmek ve toplumun genelinin katilimini saglamak istedik. ATAA her zaman herkese acikti ama elitlerimizin yaninda daha halkci bir yapiya toplumun butun kesimlerini kapsar bicime gelmesi icinde calistik.Bu arada tabi ki maddi ve manevi sikintilar cektik ve cektirildik. Mucadelemizin ana nedeni hic bir sey icin olmasa bile Dumlupinar sehitliginde su anda yatan, sekiz yasinda bu millet icin sehit olmus Konyali Omer Oglu Husnu ve onun gibiler icindir (Hemen O’nun yaninda 11 yasinda bir cocugun mezari da vardir). Bu insanlar bir hic ugruna, bos yere sehit olmadilar, ve unutturmayacagiz! Amerika'da Turk toplumu icin calismaliyiz ve burada bulunan Turklerin Turk toplumuna hizmet etmeleri lazim veya kendisi hizmet edemiyorsa bunu saglayan guvendikleri kisi ve derneklere yardim etmesi gerekiyor. Ayriyi gayriyi unutup, ortaklari bulmamiz lazim.
No comments:
Post a Comment